
مفهومی نسبتا جدید است که نگاهی تخصصی به بازاریابی و شناساندن قابلیتهای حرفهای فردی دارد. در این دیدگاه فرد تجارب و قابلیتهای کاری خود را به عنوان یک برند به دیگران میشناساند و اینکه دیگران چه تصویری از شخصیت یا قابلیتهای او داشته باشند، عاملی است که میتواند تحت کنترل او باشد. بارزترین نمونه در این زمینه دونالد ترامپ است که از بازار خرید و فروش ملک شروع کرد و بهتدریج نامش را چنان به جامعه آمریکایی شناساند که به ریاست جمهوری این کشور رسید. در صفحهای که در ویکیپدیا به این مبحث اختصاص یافته، گفته شده که اولین بار ناپلئون هیل نویسنده کتاب «بیندیشید و ثروتمند شوید» به برند شخصی اشاره کرده است.
محمدرضا شعبانعلی در پستی در این مورد در وبسایت خود تاکید میکند که باید برند شخصی را متفاوت و مستقل از شهرت دانست. حتی افرادی که مشهورند نیاز به برندسازی و اصلاح و حفظ تصویر خودشان در جامعه عمومی دارند. وی همچنین معتقد است که ظهور شبکههای اجتماعی در جهان و رواج تب آنها در ایران، یکی از ریشههای جدی شدن برندسازی شخصی بوده است.
وبسایت موضوع آزاد عملیتر به این موضوع نگاه کرده و نه گام برای ایجاد یک برند شخصی خوب معرفی کرده است که تمام تلاش شما را از ارتباطتان با دیگران تا معرفی خودتان در شبکههای مختلف حقیقی و اجتماعی را میطلبد:
خود را به طور کامل معرفی کنید.
فکر کنید دیگران درباره شما چطور فکر میکنند.
میخواهید به چه چیزی برسید، هدفتان چیست؟
برندتان را ایجاد کنید.
اکوسیستم خود را ایجاد کنید.
شبکه خود را ایجاد کنید.
محتوای اورجینال ایجاد کنید.
درگیر کار و اشتراکگذاری شوید.
هوشیارانه گوش کنید.
وبسایت نتمارکو نیز دوازده گام برای این کار معرفی کرده است که شروع آن را از خودشناسی از نگاه خود و دیگران دانسته و راهحلهای کوچک و سادهای مثل داشتن وبسایت یا درج اطلاعات ارتباطیتان در پایان هر پیام مجازی را موثر دانسته است. خوب است که این پست را کامل بخوانید.
چیزی که در بسیاری از این پستها و کتابها مشترک است، این است که تصویری که دوست داریم در ذهن دیگران داشته باشیم، به کمک خود ما ساخته میشود و این ما هستیم که باید آن را تحت کنترل خود درآوریم.
در شرایط امروزی و در کشور ایران، این راهحلهای عملی به شما کمک خواهد کرد تا در جهان حرفهای همکاران خود شناخته و متمایز شوید:
اگر میتوانید یک وبسایت برای کارتان راهاندازی کنید و در آن مطالب مورد علاقه خوانندگانتان را منظما بهروز کنید.
در همایشها و سمینارهای حرفهای و تخصصیتان شرکت کنید.
کتابی تخصصی با نام خود ترجمه کنید.
در مجلات تخصصی رشتهتان مطالبی که نوشته یا ترجمه کردهاید، چاپ کنید.
از راهنمایی پیشگامان حرفهتان غافل نمانید.
از همه مهمتر اینکه در معرفی خودتان جانب صداقت را رعایت کنید، صداقت بخشی از برند شخصی شماست. فقط از کارهایی که واقعا انجام دادهاید صحبت کنید.